Cestování se psem do zahraničí

Na každou cestu do zahraničí je důležité se předem připravit.

Z veterinární legislativy musí být pes označen mikročipem nebo tetováním (tetování je uznáváno, pokud je jasně čitelné a bylo prokazatelně provedeno před 3. červencem 2011) a musí mít platné očkování proti vzteklině. Obojí musí být zaneseno v pase (nezaměňovat s mezinárodním očkovacím průkazem!!).

Pokud se zvířeti vystavuje nový pas a aplikuje čip, je nutné prosvést očkování proti vzteklině, které se zaznamenává do pasu, bez ohledu na to, zda je očkované či nikoli. Poté můžete vycestovat až za 21 dní! Doporučujeme proto tento údaj s předstihem před dovolenou kontrolovat.

Před vstupem na území Velké Británie, Irska, Malty a Finska musí být psi ošetřeni proti echinokokům, tj. odčervení (více informací najdete na stránkach www.svscr.cz).

Z hlediska zdravotního je dobré se vždy poradit v ordinaci o výskytu parazitárních a jiných onemocnění v zemi, kam cestujeme. I v blízké cizině (např. Chorvatsko), se vyskytují pro nás cizokrajné nákazy, například parazité způsobující plicní a srdeční červivost.

Do kufru je vhodné přibalit i lékarničku, která by měla obsahovat dezinfekci (např. Betadine roztok), náplasti a obvazy, injekční stříkačky (na podání vody a sirupů), pinzetu ši kleště na vyndání klíšťat (vhodné je samozřejmě zvíře ošetřit vhodným přípravkem proti vnějším parazitům), Zyrtec na alergickou reakci a Enterozoo gel či Smectu na zažívací potíže.

Před dovolenou se informujte, zda je Váš hotel či ubytování dogfriendly, případně si zjistěte místa, kde budete s mazlíčkem vítáni 🙂