PYOMETRA neboli hnisavý zánět dělohy

PYOMETRA neboli hnisavý zánět dělohy je plíživě probíhající onemocnění a majitelé jej často zaznamenají až v rozvinutém stádiu. Představuje potenciálně smrtelné onemocnění charakterizované nahromaděním patologického obsahu v děloze s následnou celkovou intoxikací, případně sepsí (otravou krve). U nekastrovaných fen toto onemocnění patří k nejčastějším a nejvážnějším poruchám reprodukčního systému.

Jak vzniká pyometra?PYOMETRA neboli hnisavý zánět dělohy

Pyometra se nejčastěji vyskytuje několik týdnů (nejčastěji mezi 3-4 týdnem), ale až 3 měsíce po hárání. Vzniká na základě zvýšené hormonální činnosti v kombinaci s bakteriální infekcí. Pyometra vzniká jako komplikace předchozí nadměrné hormonální stimulace děložní sliznice estrogeny. Následně dochází účinkem progesteronu k nadměrné produkci děložního sekretu, jeho hromadění v děloze a následně k infikování obsahu.

Mezi nejčastější prvotní příznaky patří zvýšený příjem tekutin, časté močení a bolest břicha – fena má nahrbený postoj a neochotu k chůzi. Dalšími příznaky jsou často zapáchající výtok z vulvy, apatie, zvracení, nechutenství, úbytek hmotnosti, zvýšená únava, průjem a dehydratace.

Léčba pyometry

I když je pyometra potencionálně smrtelné onemocnění, neznamená to, že se nedá léčit. Na začátek je důležité zmínit, že pyometra má dvě formy – otevřenou a uzavřenou.

Otevřená forma

Má název podle stavu, kdy děložní krček zůstává otevřený a infekční obsah se dostává ven. Typickým příznakem je hnisavý výtok z vulvy, který často zapáchá. Díky tomu můžete pyometru zavčasu poznat a má příznivější prognózu.

Uzavřená forma

PYOMETRA neboli hnisavý zánět dělohy

Děložní krček je uzavřený a infekční obsah se hromadí uvnitř dělohy. Tato forma má rychlejší a závažnější průběh a může končit úhynem feny.

– Nejlepším řešením pyometry je kastrace, při níž se chirurgicky odstraní vaječníky, vejcovody a naplněná děloha neboli ovariohysterektomie.

U otevřené formy můžeme použít konzervativní léčbu( připadá v úvahu u mladých chovných fen ), pokud není fena v kritickém stavu. Podávají se léky podporující vypudění sektretu s dělohy, infusní terapie a antibiotická clona.

Jak jí předejít?

Pokud nemáte vaši fenku na chov, pak největší prevencí pyometry je kastrace, kdy se vezmou jak vaječníky a vejcovody, tak děloha. Kastrací nejen, že předejdete hnisavému zánětu dělohy, ale i falešným březostem a snížíte riziko vzniku rakoviny na mléčné liště.