Cestování: 7 zásad jek předejít možným zdravotním komplikacím Vašeho čtyřnohého kamaráda během dovolené

Blíží se prázdniny a doba dovolených nejen u nás v české kotlině, ale i ve vzdálenějších destinacích, převážně u pobřeží Černého a Středozemního moře. Často nechceme nechat naše čtyřnohé kamarády doma a vezmeme je s sebou. Níže Vám poradíme na co při cestách k moři nezapomenout a jak ochrání čtyřnohého parťáka od možných zdravotních problémů.

1. Doklady a očkování: K cestování do zemí Evropské unie a při návratu do České republiky je nutno aby pejsek byl označen mikročipem, měl vystaven platný Europas a byl v imunitě proti vzteklině. Min. 3. týdny od poslední vakcinace a dále 1-3roky dle použité vakcíny. POZOR kombinované vakcíny platí převážně jen 12měsíců! To vše vám zkontrolujeme na naší klinice.

2. Cesta: Je vhodné cestovat v noci či brzo ráno, velké změny teplot nedělají našim čtyřnohým kamarádům moc dobře. Myslíme na časté venčení 1x za 2 hodiny a možnost se občerstvit alespoň vodou(ne ledovou, je možno přidat do vody k pití i iontové a rehydratační doplňky). U pejsků, kterým nedělá dobře cesta autem je vhodné již několik dní předem podávat přípravky na zklidnění a popřípadě před cestou proti kinetóze(přepravní nemoci). Jaké a jak podávat Vám ochotně poradíme při Vaší návštěvě u nás na klinice.

4.Bezpečnost během přepravy: Nenechte psa se volně pohybovat po kabině auta, je to nebezpečné jak pro něj, tak pro Vás. Ideálním řešením je ukotvená přepravní klec nebo přepravka uchycená bezpečnostním pásem. Alternativou jsou postroje s upínáním do bezpečnostního pásu. Na odpočívadlech venčete psy jen na vodítku. Jsou z cizího prostření stresovaní a mohly by utéct nebo by je mohlo poranit projíždějící vozidlo. Potom by rázem bylo po klidné dovolené.

5.Ochrana před parazity: V teplejších částech Evropy(celá oblast Středomoří a nově již na Slovensku, Maďarsku a jižní Moravě) se vyskytují komáři, kteří přenáší podkožní a srdeční červivost. Proto je nutné pejska před cestou do těchto oblastí ochránit nejen běžnými antiparazitárními přípravky(spoty, obojky, tablety), ale i dalšími přípravky které cíleně zabíjí vývojová stádia těchto parazitů.
Dále se v teplejších oblastech vyskytuje celá řada parazitárních, bakteriálních, virových a protozoálních infekcí přenášených komáry a klíšťaty: Babesióza, Bartonellósa, Rickettsióza, Anaplazmóza, Dirofilarióza, Lymeská borelióza, klíšťová encefalitida a další. Proto je nutné používat přípravky, které mají i repelentní účinek. Nestačí tudíž jen jedno antiparazitikum, ale je vhodné je kombinovat. Mnohdy je nutné začít s aplikací již několik dní před samotným vycestováním. Vše jak správně chránit Vašeho čtyřnohého kamaráda Vám rádi poradíme na naší klinice RPVET Plzeň. Doporučujeme se na konzultaci objednat v ordinační hodiny Po-Pá 9.00-19.00 na telefonu 377422494.

6. Nenechte pít psa mořskou vodu. Často lapají pejsci po vlnách, je to zábava, ale může mít vážné zdrav

otní následky. Jelikož je v mořské vodě velké množství soli, dochází po napití k dehydrataci, zvracení a silnému průjmu. Ihned po větším příjmu je nutné tudíž umožnit psovi dostatečný příjem pitné vody a eventuelně použít přípravky na bázi jílu k zastavení průjmu. Vhodný přípravek Vám doporučíme na naší klinice. Živočišné uhlí není špatné, ale mnohdy je nedostačující. Museli byste použít minimálně 10-20tablet na jednou, což bývá někdy problém s aplikací do tlamy.

7. Sluníčko: I naši pejsci se mohou přehřát nebo spálit. Proto opatrně s pobytem na přímém slunci. Zde je vhodné se k našim pejskům chovat jako k dětem. Stín, chladící podložky a dostatek tekutin je základ. U neosrstěných plemen je nutné použít i opalovací kosmetiku – jen pro psy, protože mají jinou kůži než člověk.

 

Za celý tým Veterinární kliniky RPVET Plzeň Vám přeji poklidné prázdniny a vydařenou dovolenou s Vašimi čtyřnohými kamarády.
Prevence především!!!

Při jakýkoliv problémech nás neváhejte kontaktovat 7 dní v týdnu od 9.00-19.00
na telefonu 777802165.
Doporučujeme se na konzultaci objednat v ordinační hodiny Po-Pá 9.00-19.00 na telefonu 377422494.

www.rpvet.cz